3 Mayıs 2016 Salı

Tarihi Yemek Kitabimiz "Melceü't-Tabbâhîn"

***Bizim kayıtlarımızda demeyeceğim belki inanmazsınız!!! Fransız “Broken” in kayıtlarına göre dünyada ilk defa 15. Yy. da Osmanlı döneminde kesiş dağından getirilen buz ve karlar ile Bursa da ve İstanbul’da yapılan dondurmayı bilmezsiniz ama ilk defa bizden 200 yıl sonra 17. Yüzyılda Avrupa’da görülen Fransız İtalyan dondurmalarını sanki size üste para vermişler gibi anlatır yüzlerce çeşidini sosları ile birlikte menülerinize koyar başka ülkelerin ürünü imiş gibi karsınızdaki insanlara anlatmaktan mutluluk duyarsınız. Allah rızası için Hiç tarihinize dayalı vicdanınızdan utanmıyor musunuz ? vatana ihanet ile mutfağımıza ihanet arasında ne fark var? Eğer hatırlarsanız bizimde asırların bıçakla, satırla, balta ile kesilen Maraş dondurmamız var!!! Bu ne vicdan, bu ne rahatlık, Siz hangi taraftasınız arkadaşlar ?
***900 yıldır tokat, Ürgüp, Nevşehir’den Osmanlı döneminde dahi dışarıya gayri Müslümler tarafından satılan şarapları bilmez ve beğenmezsiniz ama ayni ürün ve ayni üzümden yapılan don peryon’u karşınızdakine bir tanrı gibi anlatırsınız adeta! Bu arada başarılı insanları “copy-pace” yapıyor diye suçlamaya çalışan kardeşlerim_! Hatırlatırım size –ki “Bir insanın zikri ne ise fikri odur” kendini çok zeki sanan arkadaslar unutmayın ki herkesin yaptıkları ortadadır. “tilkiyi çok akıllı diye tavuk kümesine bekçi yapmazlar.”
***Bizim kültürümüz altında yasamış ve yıllarca dost kaldığımız Kürtlerin, Rumların, Süryanilerin ve Ermenilerin bizim kültürümüze kazandırdığı; mezeleri soğuk ve sıcak başlangıçları gidersin yunan mutfağındanmış gibi menülerinize koyar başka ülkelerin mutfak hanesini yazılmasına yardımcı olursunuz! ***Binlerce yıllık Çerkez mantımızı ravyoli ile değiştirerek bazlamamızı, Bafra, Karadeniz pidemizi, Konya’nın etli ekmeğini bilmez, yiyenleri de alt seviye insan olarak görürsünüz. Ama menülerinize çeşit çeşit pizzaları koyarak kendinize göre sınıf atladığınızı düşünürsünüz. Siz hangi taraftasınız? Acaba menümüze koyduğunuz yemeklerimizin ismini yabancı dillerde söylediğiniz yada yazdığınız zaman o yemek daha mi lezzetli oluyor ?
***Bizim eriştemizi, oğmac’ ımızı, darı aşını, bazlamamızı, cızlama’ mızı bilmez, İtalya’ya makarna kursları düzenler ve hatta gruplar kurarak binlerce Euro öder makarna yapmaya gidersiniz.! Gidene mi yanayım, harcanılan paraya mi, yoksa götürenlerimi isyan edeyim ? ayrıca bu kursları düzenleyen Osmanlı ve Türk mutfağına hizmette bulunduğunu iddia eden ülkemizdeki dernek, federasyon gibi resmi kurumlar…!!! Başka Mutfaklara Özenti Bir Hastalık Olmamalı!!!
***Kendi tarihi mutfağı ile ilgilenen ve sahip çıkmaya çalışan Saygıdeğer meslektaşlarım: 1400-1850'li yıllardan, hatta daha da eskilere dayanan orijinal çok önemli tarihi tarifler, ihtiyaç duyabilecek meslektaşlarım için hazırladım. Hedefim 200 tarif hazırlayıp yayınlayacağım zamanla bu tariflerden. ***Bilgi paylaştıkça güzeldir..! Bu mutfak bizim mutfağımız. Öncelikte başka mutfaklara Özenmek yerine kendi Tarihi lezzet miraslarımıza sahip çıkalım, gerçek yemek kültürümüzü yaşatalım, araştıralım.

Bilgilerimizi birbirimizle paylaşalım. Birimiz değil hepimiz kazanalım.

***Sende bir yumurta var, bende bir yumurta var. Ben yumurtamı sana vereyim, sen yumurtanı bana ver. Şimdi sendede bir yumurta var bende de bir yumurta var... Ama bende bir bilgi var sende bir bilgi var. Ben bilgimi sana vereyim sen bilgini bana ver... Ne oldu? ikimizde kazandık_? Şimdi "SENDE İKİ BİLGİ VAR BEN DE İKİ BİLGİ VAR". Bilgi paylaştıkça artar.
***Mutfak geçmişimiz ve tarihimiz hakkındaki bilgileri paylaştığımız takdirde ülkemize ve mutfağımıza daha faydalı olabileceğimizi düşünüyorum. Bu bir hizmet yarışıdır ve mutfağımıza hizmet eden ve katkıda bulunan herkesten Allah razı olsun. 
***Lütfen albümde bulunan sizler için hazırladığım mutfak geçmişimiz hakkındaki NOTLARI sosyal ağlarda paylaşarak birbirimize daha fazla faydalı olalım. Şimdiden ilginize teşekkür eder çalışmalarınızda sonsuz başarılar dilerim..

Melceü't-Tabbahin'den Örnek Tarifler;



BAŞKA MUTFAKLARA ÖZENTI BIR HASTALIK OLMAMALI_! -02

***bizim kendi kültürümüze ait eski İstanbul’da Kasaplarımızdan bir miras olan asırların Arnavut ciğerine “iğrenç” dersiniz! ama Fransız lokantalarında 10 kati paraya şampanya ile “kaz ciğeri” yer hava atarsınız. Esasında para sende kıro sensin!!! Ama farkında değilsin..!
***Yedi kat kültüre, dine, dile, ırka binlerce yıl şahitlik yapmış Urfa’ yı Mardin’i, sümene yi, Amasya kral kaya mezarlarını, Ürgüp ve Kapadokya’ daki tarihi bilmezsiniz; “pisa” kulesini görmek için binlerce Euro vererek İtalya’ya gider doğulu olduğunuz için karşılaşacaklarınızı bilmeden “çünkü bütün Avrupa hasetliğinden ve geçmişe dayali eski hesaplardan Türkiye’yi 3. Sınıf ülke olarak görür. Allah muhafaza hastaneye de giderseniz eğer eski kölelik devrinden kalma –ki biliyorsunuz Avrupa bu konuda ünlüdür, bir soru sizi bekler ve kesinlikle kompleksli bir hemşire tarafından sorulur –1-hangi ırktansınız? 2-Batılı yada doğulu musunuz?” hem para öder hem aşağılanırsınız, ve bundan da son derece mutlu olursunuz!
***Kendi tarihi mutfağı ile ilgilenen ve sahip çıkmaya çalışan Saygıdeğer meslektaşlarım: 1400-1850'li yıllardan, hatta daha da eskilere dayanan orijinal çok önemli tarihi tarifler, ihtiyaç duyabilecek meslektaşlarım için hazırladım. Hedefim 200 tarif hazırlayıp yayınlayacağım zamanla bu tariflerden.
***Bilgi paylaştıkça güzeldir..! Bu mutfak bizim mutfağımız. Öncelikte başka mutfaklara Özenmek yerine kendi Tarihi lezzet miraslarımıza sahip çıkalım, gerçek yemek kültürümüzü yaşatalım, araştıralım.
BILGILERIMIZI BIRBIRIMIZLE PAYLAŞALIM. BIRIMIZ DEĞIL HEPIMIZ KAZANALIM.
***Sende bir yumurta var, bende bir yumurta var. Ben yumurtamı sana vereyim, sen yumurtanı bana ver. Şimdi sendede bir yumurta var bende de bir yumurta var... Ama bende bir bilgi var sende bir bilgi var. Ben bilgimi sana vereyim sen bilgini bana ver... Ne oldu? ikimizde kazandık_? Şimdi "SENDE İKİ BİLGİ VAR BEN DE İKİ BİLGİ VAR". Bilgi paylaştıkça artar.
***Mutfak geçmişimiz ve tarihimiz hakkındaki bilgileri paylaştığımız takdirde ülkemize ve mutfağımıza daha faydalı olabileceğimizi düşünüyorum. Bu bir hizmet yarışıdır ve mutfağımıza hizmet eden ve katkıda bulunan herkesten Allah razı olsun. 
***Lütfen albümde bulunan sizler için hazırladığım mutfak geçmişimiz hakkındaki NOTLARI sosyal ağlarda paylaşarak birbirimize daha fazla faydalı olalım. Şimdiden ilginize teşekkür eder çalışmalarınızda sonsuz başarılar dilerim..
MELCEÜ'T-TABBAHIN' DEN ÖRNEK TARIFLER;


Yurt içinde ve yurt dışında ihtiyac duyan kişi ve kurumlara;
Yiyecek ve içecek alanlarında  restoran ve konaklama ve  işletmelerine belirtilen konularda osmanlı ve türk mutfağı, osmanlı saray mutfağı, anadolu mutfağı konseptlerinde uluslararası konumda has aşçıbaşı Ahmet Özdemir olarak yiyecek ve içecek danışmanlığımutfak danışmanlığıişletmeci körlüğü ve Mutfak Yönetimi konularında mesleki eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermekteyim. İlgili projeler için mesleki bilgilerime ihtiyac duyan kişi ve kurumlar Türkiye saati ile sabah 10:00 ila aksam 22:00 saatleri arasında tarafım ile bağlantıya geçebilirler..

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder